Plaatsingsdatum: dinsdag, 02 oktober 2018


Zoutstook Special & Expo op CHV Noordkade

Aankomend weekend, van vrijdag 5 tot en met zondag 7 oktober, organiseert Phoenix Cultuur de Zoutstook Special op de CHV Noordkade in Veghel. Een inspirerend weekend dat volledig in het teken staat van de oeroude zoutstooktechniek met masterclasses, een filmdag en exposities.

De Zoutstook Special is een weekend vol ontdekkingen, kennisuitwisseling en ontmoetingen en biedt (semi-)professionele keramisten een inspirerend, uitgebreid programma. Van vrijdag 5 t/m zondag 7 oktober wordt er een driedaagse Zoutstook Special verzorgd door keramisten Nirdosh Petra van Heesbeen en Bernadette Stokwielder. Op zaterdag 6 oktober is een Keramiekdag met drie films en geeft de Engelse keramiste Ruthanne Tudball een lezing en demonstratie. Op vrijdag 5 en zondag 7 oktober verzorgt zij tevens twee masterclasses, waarin ze deelnemers meeneemt in haar onconventionele werkwijze.

Expositie Werkgroep Zoutstook
O
p zaterdag 6 oktober wordt om 17.30 uur de expositie zoutverglaasde keramiek van de “Werkgroep Zoutstook” geopend. De expositie biedt een overzicht van keramiek in al zijn diversiteit, gemaakt met toewijding en kunstzinnig vakmanschap, met behulp van de zoutstooktechniek. Deze werkgroep bestaat uit (semi-) professionele keramisten die hun hart hebben verpand aan het zoutglazuur en regelmatig hun werkstukken in de speciale zoutstookoven bij Phoenix Cultuur komen stoken.

Zoutstook
Zoutstook is een oeroude techniek waarbij het zout in de oven ontbindt onder invloed van de hoge temperatuur en een reactie aangaat met de klei. De toplaag van de klei verglaasd, het zoutglazuur, en vormt een bijzondere huid. Phoenix Cultuur is toonaangevend op het gebied van de zoutstook en onderwijst als enige in Nederland de techniek van het zoutstoken. Zo beschikt Phoenix Cultuur over een goed ingerichte keramiekwerkplaats met een unieke grote zoutoven op de CHV Noordkade in Veghel. Daarnaast is ook de grote zoutverglaasde keramiekcollectie van wijlen Jan van Houdt in beheer en te bezichtigen bij Phoenix Cultuur.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de masterclasses op vrijdag 5 en zondag 7 oktober, evenals de Keramiekdag op zaterdag 6 oktober. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 4 oktober aanmelden. Meer info over het programma en aanmelden via www.phoenixcultuur.nl of per tel. 0413-782010.

 

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >