Plaatsingsdatum: donderdag, 01 maart 2018


Aftrap We Are Food op de Noordkade

Brabant is in 2018 Europese Regio van de Gastronomie. Een jaar dat in het teken staat van Beter Eten in Brabant. Met een bijbehorende campagne ’We Are Food’, waar Veghel cq Meierijstad ook aan mee doet.  Ondernemers en instellingen hebben hiervoor mooie activiteiten en evenementen bedacht.

Op 1 maart startte het in Veghel, op de Noordkade met een prachtig event waar uit heel Europa bezoekers aanwezig waren! Burgemeester Kees van Rooij gaf het startsein. De Veghelse topcateraar Bob Hutten sprak over verspilling!

Verspilling van voedsel is een doorn in ons oog. Daarom gaan we samen voorop in de strijd tegen voedselverspilling. In Nederland, en in Europa. Zodat we straks niet meer alleen de slimste agrifoodregio van Europa zijn, maar ook de koploper tegen verspilling. In en vanuit THREE-SIXTYin Veghel (Meierijstad)  worden in maart projecten gerealiseerd die consumenten én ondernemers aanzetten tot minder verspilling.

De uitdaging

Jaarlijks gooit de Nederlandse consument voor 2,5 miljard euro aan voedsel in de vuilnisbak; eten waar vaak maar weinig aan mankeert. De voedselindustrie verspilt ook nog eens 2,5 miljard. Wereldwijd wordt ruim een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Tegen een achtergrond van een snel groeiende wereldbevolking en een steeds grotere druk op de voedselvoorziening is dat onacceptabel. Het tegengaan van voedselverspilling begint vooral bij jezelf: als consument ben je de belangrijkste speler in de voedselketen. Jij kunt het verschil maken. We Are Food gaat je daarbij helpen.

Juist in Brabant

Sinds 2016 staat in Meierijstad de Verspillings­fabriek in het hart van THREE-SIXTY, een cluster van bedrijven en kennisinstellingen die voedselverspilling te lijf gaan. Ondernemer Bob Hutten ging op zoek naar een oplossing om reststromen vanuit de voedingsindustrie een nieuwe, waardevolle bestemming te geven door middel van de Verspillingsfabriek. Bij THREE-SIXTY is een platform in ontwikkeling voor weten­schap­pers, innovators, financiers, producenten. THREE-SIXTY moet hét internationale kennis- en expertisecentrum worden op het gebied van circulaire oplossingen voor voedselverspilling; oplossingen die ook nieuwe business creëren. Dat juist hier in Brabant dit initiatief genomen wordt, is begrijpelijk: de provincie is dé agrifood-provincie van Nederland, en Meierijstad is daarbinnen een belangrijk centrum van de voedingsindustrie. De regio heeft de kans om zich te profileren als de plek van waaruit voedselverspilling structureel een halt wordt toegeroepen, en van waaruit kennis wordt verspreid.

Een maand aandacht voor verspilling

Bob Hutten en zijn wetenschappelijke collega Toine Timmermans (WUR) zijn de verpersoonlijking van de strijd tegen voedselverspilling. Ze zijn de gangmakers voor een maand lang aandacht voor voedselverspilling. Maart 2018: de maand die de start van het einde van voedselverspilling markeert. Bob en zijn team werken op twee sporen: 1. consumenten tonen dat de sleutel voor verandering bij hen ligt; 2. ondernemers uitdagen om de businesskansen die er liggen op te pakken.

…voor consumenten

Aan alle scholen van het lager en middelbaar onderwijs wordt een lespakket over verspilling aangeboden. Deelnemende scholen verzorgen een lesprogramma op school en worden uitgenodigd voor rondleidingen in de Verspillingsfabriek en Three-Sixty in Veghel. Voor het grote publiek is er op 4 en 18 maart een open dag in de fabriek.

…voor professionals

Op medio maart opent THREE-SIXTY de Rabo Verspillings Hub, een demonstratie- en inspiratiecentrum van de Rabobank. Op 19 maart werken studenten in een hackathon samen aan oplossingen die verspilling tegengaan. De dag erna is er een nationaal congres van de Taskforce CE Food voor de koplopers in Nederland, waar de Nationale agenda omtrent voedselverspilling wordt gepresenteerd. In samenwerking met Food Waste Xperts organiseren we op 21 maart de Brabant Food Waste Day, tijdens welke we bedrijven inspireren en inzicht geven in de mogelijkheden om oplossingen te integreren in de praktijk en daadwerkelijk aan de gang te gaan met voorkomen, verminderen en verwaarden.

 

Wat bereiken we?

Dit project vormt het startschot van nationale aandacht voor de grote voedselverspilling. De maand markeert de start van het einde van voedselverspilling. We werken vanuit een gezamenlijk doel: in 2025 is er 35 procent minder voedselverspilling in Brabant.

 

In 2019 wordt gestart met een nationale uitrol van de Week Tegen de Voedselverspilling, zoals die in 2017 in Tilburg geïntroduceerd werd (4 t/m 9 september).

 

De betekenis van de provincie als koploper (zowel economisch als maatschappelijk) op het gebied van het tegengaan van voedselverspilling wordt door de nationale politiek en het bedrijfsleven erkend en ondersteund.

 

 

Meer informatie: www.wearefood.nl van de provincie Brabant.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >