Plaatsingsdatum: dinsdag, 22 mei 2018


Bijna duizend leerlingen in een zeecontainer

“Je moet niet bang zijn in het donker. In het donker val je niet op.” Molman weet echt alles van angst en dat deelt hij de komende weken met alle ruim 950 leerlingen uit de groepen 7 en 8. Deze belevingsvoorstelling van theatergezelschap Schippers & Van Gucht speelt zich af in een zeecontainer die geplaatst is op CHV Noordkade. De voorstelling maakt onderdeel uit van het kunstmenu dat Cultuurkade programmeert voor de scholen van SKIPOV en SAAM.

En die beleving begint al bij aankomst. De leerlingen worden streng doch rechtvaardig toegesproken door de publieksbegeleider. Er volgt een opstelling in een nette rij en op zijn teken klimmen de leerlingen één voor één via een steile trap naar het dak van de zeecontainer. Daarna dalen ze af in het donker om een plekje te zoeken En dan kan de voorstelling beginnen.

Molman, gespeeld door Ron van Lente, verschuilt zich in het donker. Hij leeft diep onder de grond…in donkere gangen en tunnels die zich vertakken naar alle continenten. Van Meierijstad, tot in Alaska, tot in Ouagadougou, Afrika. Hij heeft de perfecte handen om mee te graven. Hij komt waar geen enkele machine bij kan en zwemt beter dan wie dan ook. Molman weet echt alles over angst. Angst is kostbaarder dan olie, gas of goud; want bange mensen kan je alles wijsmaken. Iedereen krijgt vroeg of laat met hem te maken, of je nu wilt of niet. “Het is niet erg om bang te zijn. In het alfabet komt de letter D na de B. Dapper komt na bang.” Maar in het geheim verlangt Molman naar zonlicht. Stukje bij beetje laat hij meer van zichzelf zien en verzamelt hij de moed om zijn donkere schuilplaats voorgoed voor het daglicht te verruilen.


Foto: Judith Zwikker.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >