Plaatsingsdatum: maandag, 03 september 2018


Expositie 3D print designsieraden

Tot en met 27 september 2018 exposeert de Amsterdamse sieraadontwerpster en edelsmid Peggy Bannenberg haar sieraden op de CHV Noordkade in Veghel. De expositie bestaat uit een collectie armbanden, ringen en halssieraden, waarbij gebruik is gemaakt van de bijzondere eigenschappen en de mogelijkheden van het 3D printen.

De techniek van het 3D ontwerpen en printen laat vormen toe die niet op een andere manier te maken zijn. Het materiaal (polyamide) is flexibel en blijft evenals de kleur lang mooi. Daarnaast dragen de sieraden ook lekker licht. De sieraden die Peggy Bannenberg op de CHV Noordkade exposeert zijn tevens ter plekke te koop.

Peggy Bannenberg
Peggy Bannenberg maakt designsieraden met behulp van een 3D printer. Na haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling edelsmeden, heeft ze in eigen beheer sieraden gemaakt voor galeries, musea en tentoonstellingen. Vanaf 2009 is ze bezig met 3D printen. De 3D werkwijze past heel goed bij haar slogan: ”het is niet moeilijk om iets duurs te maken.”  Al vanaf het handwerk was altijd het doel om goed draagbare en betaalbare sieraden te maken. “Ik vind het jammer als een werkstuk alleen maar door een museum of een rijke particulier aangekocht kan worden om daarna in een depot of lade te verdwijnen. Er is niets leukers dan je sieraden ‘in het wild’ tegen te komen.”

Het werk ontstaat in haar atelierwoning in Amsterdam, waarbij er een verschuiving is ontstaan van de werkbank naar de keukentafel (waar de laptop staat). “Ik mis de werkbank nog niet heel erg, maar heb wel heel veel profijt van de kennis en ervaring van het jarenlang met de hand sieraden maken”. Met een eigen printer, die ook op de keukentafel staat, worden de prototypes uitgeprobeerd voordat ze naar een 3d print service worden verstuurd om in het juiste materiaal geprint te worden. Van polyamide, zilver, verguld messing tot staal en titanium. Praktisch alle materialen zijn tegenwoordig te printen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >