Plaatsingsdatum: zaterdag, 01 augustus 2015


Expositie Krachtgever bij De Compagnie

Beeldend kunstenaars Peter Bosch & Simone Simons exposeren met ‘Krachtgever’ in de hal van de proeffabriek op CHV Noordkade. Opening van de expositie is op zondag 12 juli om 13.30 uur door musicus Horst Rickels. De expositie ‘Krachtgever  is nog te zien tot en met 24 oktober.

De eerste versie van de Krachtgever werd ontwikkeld in samenwerking met studenten en medewerkers bij werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente te Enschede in het kader van TARt’93. Op de eerste presentatie, in 1993, werden drie manshoge stapelingen van drie stalen kisten per toren en één stapeling, bestaande uit acht houten kisten, getoond. Een nieuwe versie van de Krachtgever werd in 1998 bekroond op de Prix Ars Electronica te Linz met een Golden Nica in de categorie “computermuziek”. Deze versie bestaat uit 56 houten kisten die door spiraalveren met elkaar zijn verbonden. Het werk is 12 meter breed en 2.50 meter hoog. De kisten zijn door spiraalveren met elkaar verbonden. Aan elke stapeling van vier kisten hoog is een excentrisch draaiende elektromotor bevestigd. Deze trilmotoren worden bestuurd door een computer, die de draaisnelheid van een motor zodanig varieert dat er interessante interferenties ontstaan tussen de opgelegde trilfrequenties en resonantiefrequenties van een stapeling. Dit maakt het mogelijk een kist gescheiden van de andere kisten in trilling te brengen, dan wel de hele stapeling in éénzelfde trilling. Ook combinaties van trillingen die tegelijkertijd plaats vinden op de verschillende niveaus van een stapeling kunnen worden opgewekt. In de kisten zit materiaal dat geschud wordt. Dit materiaal, verschillend in volume, gewicht en klank heeft ook weer eigen trileigenschappen. Het samenspel van de opgelegde trillingen aan alle elementen, van trilmotor naar spiraalveer, naar kist, naar materiaal in de kist en dit nog enkele malen op elkaar gestapeld, levert een buitengewoon complex geheel op. Hoe meer kisten met elkaar verbonden worden door spiraalveren en hoe meer gescheiden aan te sturen trillingsbronnen des te complexer zal het systeem zich gedragen. Ondanks deze complexiteit is de relatie tussen alle visuele en auditieve elementen van de installatie eenduidig. Het geluid is puur, onversterkt en rijk aan details. Het geluidsrepertoire van de Krachtgever kan worden omschreven als klankstapelingen, die zowel in sterkte, timbre en ritmiek variëren van subtiel tot zeer krachtig, van ordelijk tot chaotisch.

Bosch & Simons begonnen hun samenwerking in Amsterdam in 1985. Sinds 1990 bouwen zij autonome “muziekmachines” die wereldwijd getoond worden. Al deze machines zijn dynamisch en voortdurend in ontwikkeling, balancerend op de rand van orde en chaos. Andere projecten zijn o.a. Cantan un Huevo, in 2000 gemaakt in opdracht van het Ives Ensemble, Amsterdam en Aguas Vivas, dat een eervolle vermelding kreeg in 2003 bij VIDA 6.0, Madrid. In 2006 bouwden zij Springtime in a Small Town in opdracht van Klankenbos, Neerpelt. In 2009 vond een door GRAME georganiseerd retrospectief plaats van werk uit 1990-2008 in La Tour du Pin, Frankrijk. Een recenter werk is Mirlitones, gemaakt in 2012 in opdracht van DordtYart, o.a getoond op het Totally Huge New Music Festival in Fremantle, Australië, 2013. In augustus 2015 zal dit werk te zien en te horen zijn op het Sound Travels Festival in Toronto, Canada. Sinds 1997 wonen en werken zij in Chelva, Spanje.
www.boschsimons.com

 

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >