Plaatsingsdatum: vrijdag, 03 januari 2020


Expositie Tijdsilo’s door Frans Beerens

Tijdsilo’s. Zo heet de nieuwe expositie van beeldend kunstenaar Frans Beerens, in samenwerking met kunstgroep De Compagnie. Deze wordt vanaf 19 januari gehouden in de monumentale Wiebenga silo, onderdeel van de Cultuurfabriek op de Noordkade. De kale ongepolijste wanden van ruw gewapend beton zijn bij uitstek geschikt voor het werk van Beerens. Hij neemt ons in de silo mee terug in de tijd naar diverse oer-landschappen en sporen van voorbije menselijke activiteit. Daarnaast zien we fotobeelden van limpetsporen, sporen van levende fossielen. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken.

Nadat hij in 1986 zijn academische opleiding afrondde, ging hij verder met het onderzoeken van vorm en beeld. Fotografie was daarvan een onderdeel. Steeds meer werd het een middel om zijn ideeën beeldend vorm te geven. Bijna niet meer voor te stellen in de huidige digitale tijd, maar Frans Beerens gebruikt nog de ‘gewone’ negatief film. Dit om het beeld zonder menselijke manipulatie vast te houden. Het op papier afgedrukte resultaat bleef echter te vlak. Het werd een plaatje zonder diepte.

Materiefoto
In 2005 fotografeert de kunstenaar een restauratieatelier voor tapijten in Florence. Hier krijgt hij het idee om een foto te weven. In het Textiellaboratorium in Tilburg doet hij een jaar lang onderzoek en ontwikkelt daar zeven grijsschalen. Daarnaast ontdekt hij dat verschillende garens met ieder een eigen structuur ook het eindbeeld bepalen. Reliëf en structuur suggereren de diepte. Zo herschept Frans Beerens zijn analoge foto via een digitaal systeem naar de gewenste materie-afbeelding met een bijzondere dieptewerking. Daarmee creëert de kunstenaar naast de perspectivische en vervagende dieptewerkingen die al lang in het platte vlak worden toegepast een heel vernieuwende benadering.

De tentoonstelling is te zien van 19 januari t/m 15 maart 2020 en is dagelijks te bezoeken:

maandag t/m vrijdag van 10.30 – 21.00 uur
zaterdag van 12.00 – 18.00 uur
zondag van 14.00 – 18.00 uur

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >