Plaatsingsdatum: dinsdag, 04 september 2018


Groote Hoofd viert 100 jaar Noordkade

Theatergroep Het Groote Hoofd viert op zondag 9 september het honderdjarig bestaan van de Noordkade met een film en een toelichting van regisseur van Het Groote Hoofd Anny van Hoof. Wat betekende de veevoederfabriek op de Noordkade in het leven van de mensen? Is een van de vragen die wordt beantwoord.

De voorstelling De VeeVoederFabriek van Het Groote Hoofd in 2016 ging over deze vraag. Het sociaal drama is een sage over een arbeidersparadijs dat op instorten staat. De fabriek is de metafoor voor een agrarische samenleving met gedweeë onderdanen. Een maatschappij die wordt bestierd door een pastoor en een ondernemer. Terwijl de moderne tijd als een stoomwals voort dendert, klampen mensen zich als drenkelingen vast aan traditionele waarden, zoals geloof, het hiernamaals, eeuwige trouw, het gezin en arbeid.

De VeeVoederFabriek is ontsproten aan de fantasie en geïnspireerd op herinneringen aan het land en de bevolking van Noordoost-Brabant in een bepaald tijdsgewricht. Mensen uit de wijde omtrek hadden, en hebben nog steeds, een sterke binding met de fabriek. Vanaf 1900 tot enkele jaren terug heeft het grootste deel van de mannelijke plaatselijke bevolking er zijn leven en liefde aan gegeven.

Speciaal voor het honderdjarig bestaan draait een filmregistratie van deze voorstelling in de monumentale NPF-toren midden op de Noordkade. De film is doorlopend te zien tussen 11.00 uur en 14.00 uur. Tussen 12.00 uur en 14.00 uur geeft Anny van Hoof, regisseur van Het Groote Hoofd, een toelichting en vertelling, afgewisseld met filmbeelden. Beide zijn gratis toegankelijk.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >