Plaatsingsdatum: woensdag, 30 mei 2018


Jongerencentrum De Kluis in juni

Eerste editie URBAN SPORTS EVENTS op 13 juni

De afgelopen maanden zijn we veel bezig geweest met sporten. Neem bijvoorbeeld onze fitnessruimte waar er individueel of met begeleiding gesport kan worden of alle sportactiviteiten die onze scholarshippers organiseren op de Krajicek Playground Veghel-Zuid. Sporten is de afgelopen jaar één van onze speerpunten geweest. Niet alleen omdat het goed is voor iedereen, maar ook om het contact te zoeken met de buurt en de jongeren.

De sportactiviteiten die we organiseren namens het jongerenwerk zorgt voor positieve resultaten. Zo komen er op de Krajicek Playground 30 jongeren sporten of spelen als onze scholarshippers er zijn. Waar ergens zie je nog 30 jongeren voetballen, basketballen, tennissen en buskruiten? Het vertrouwen van deze jongens zie je met de dag groeien. Het zijn mooie resultaten die we willen uitbreiden door op meer speelvelden te staan en meer sportactiviteiten te organiseren.

Daarom staan we sinds kort op de skatebaan/multicourt in de Bunders. Een populaire plek voor jongeren en een ideale locatie om jongeren te ontmoeten en met ze te sporten. Op dit moment zijn we elke woensdagmiddag aanwezig. We willen graag meerdere dagen aanwezig zijn maar dat zit er op dit moment nog niet in. Hopelijk kunnen we in het nieuwe schooljaar meerdere dagen aanwezig zijn.

Buurtonderzoek
Naast het skaten en het begeleiden van sporten op de Bunders hebben onze HBO-stagiaires een buurtonderzoek uitgevoerd onder begeleiding van ambulant jongerenwerker Perry van der Wal. De stagiaires zijn druk bezig om de resultaten in kaart te brengen en wellicht kunnen we iets moois betekenen voor de bewoners rondom de skatebaan.

Urban Sports Event in de Bunders
Voordat we daadwerkelijk iets met de resultaten van het onderzoek gaan doen vindt de eerste editie van de Urban Sports Event plaats op de skatebaan in de Bunders. Urban sports zijn zeer aantrekkelijk bij jongeren. Dit evenement is voor iedereen die doet steppen, skaten, bmx-en eigenlijk alles wat je op een skatebaan kan doen. Het evenement zorgt voor verschillende demo’s en er is zelfs een rolstoel beschikbaar gesteld zodat de jongeren kunnen ervaren hoe dat is op een skatebaan. Ook de geïnteresseerden in een rolstoel kunnen gebruik maken van de skatebaan.

De Urban Sport Event vindt plaats op 13 juni en start om 14:00. Het evenement is voor iedereen gratis.

 

Scholarshippers ondersteunen Spelsportakel
Ook onze scholarshippers zitten niet stil. Op 8 juni vindt het grote Spelsportakel plaats voor alle groep 7 leerlingen. Ruim 500 kinderen doen hier aan mee. Onze scholarshippers dragen ook haar steentje bij door verschillende sportonderdelen te ondersteunen en te begeleiden.
Wij als jongerencentrum gaan met onze vrijwilligers ervoor zorgen dat de 80 begeleiders niks tekort komen betreft de lunch, koffie, thee en het afsluitende ijsje.

Week van de Jonge Mantelzorger in Brabant

Van 4 tot en met 10 juni is de Week van de Jonge Mantelzorger, voor het eerst nu ook in Noord-Brabant. Twaalf Brabantse gemeentes werken samen voor er- en herkenning van deze soms onzichtbare groep jongeren. Ook gemeente Meierijstad sluit aan bij deze bewustwordingscampagne. ONS welzijn, Welzijn De Meierij en Bizzi werken hierin samen.

Activiteiten

De Week van de Jonge Mantelzorger, een initiatief van het Bossche platform voor jonge mantelzorgers Vanzelfsprekend!?, staat in het teken van de bewustwordingscampagne ‘Ik Zorg, Ik Zorg, Wat Jij Niet Ziet’. Via posters, ansichtkaarten, commercials, een website en Facebook pagina wordt aandacht gevraagd voor de ‘onzichtbaarheid’ van de groep jonge mantelzorgers. In de twaalf gemeentes vinden daartoe uiteenlopende activiteiten plaats. In gemeente Meierijstad wordt er sinds begin dit jaar maandelijks door ONS welzijn een activiteit georganiseerd in jongerencentrum De Kluis speciaal voor jonge mantelzorgers uit Veghel e.o. Dit onder de label TAKE CARE. Ontspannen en lotgenotencontact staan hier hierbij centraal. Ook bij Steunpunt Mantelzorg Welzijn De Meierij, jongerencentrum Honk 1224 in Schijndel en jongerencentrum Bizzi in St-Oedenrode zijn jonge mantelzorgers welkom voor een luisterend oor en ondersteuning. Op dinsdag 19 juni organiseren ONS welzijn en Welzijn De Meierij een bijeenkomst voor alle geïnteresseerden rondom het thema jonge mantelzorgers. De avond start om 19.30 uur en vindt plaats in de Afzakkerij in Veghel. Op het programma staat o.a. de voorstelling ‘Nu, nu ik hier sta, nu’ van theatermaker Daniel van Duijvenbooden die hij maakte nadat zijn moeder een herseninfarct kreeg. Ook zullen jonge mantelzorgers hun ervaringsverhaal vertellen.

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met een hulpbehoevend gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, met bijvoorbeeld een chronische ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische aandoening. Deze mantelzorgers worden vaak niet als zodanig herkend. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 4 jongeren mantelzorger is. Om Brabant breed meer aandacht te vragen voor deze doelgroep slaan twaalf Brabantse gemeentes de handen ineen tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger. De ambitie is om volgend jaar de Week van de Jonge Mantelzorger met alle Brabantse gemeentes te dragen voor nog meer draagvlak.

Deelnemende gemeentes 

Meierijstad, Den Bosch, Boxtel, Heusden, Waalwijk, Tilburg, Dongen, Hilvarenbeek, Son & Breugel, Nuenen, Oisterwijk en Etten-Leur.

UIT MET OUDERS OP 7 JUNI

Stappen, u hebt het vroeger vast ook gedaan, met vrienden naar de kroeg, een biertje drinken. Een herkenbaar en geaccepteerd gebeuren. Nu hebt u zelf tieners in de leeftijd van 12 – 18 jaar, die (binnenkort) op stap gaan. Misschien bent u wel nieuwsgierig naar hoe dat stappen er tegenwoordig uitziet? U krijgt nu de kans om dit te ervaren.

‘Uit met Ouders’ is intussen een bekend fenomeen geworden in onze regio. Op 7 juni aanstaande zullen er verschillende interactieve presentaties gegeven worden in de nieuwe Blauwe Kei aan de Noordkade in Veghel. Deze zijn gericht op het thema Veilig Uitgaan. Tijdens deze presentaties krijgt u tips en handvatten, kunt u vragen stellen aan deskundigen en onderling ervaringen uitwisselen.

Programma 7 juni 2018

19.15 uur Opening door wethouder Eus Witlox
19.30 uur Presentatie kinderarts Gordon Slabbers
20.00 uur Theater Helder, interactief programma
20.45 uur Pauze
21.15 uur Panel, interactief programma

  • Medewerker van GGD Hart voor Brabant informatie over het voorkomen van alcoholgebruik onder de 18 jaar.
  • Medewerkers van Novadic-Kentron geven u informatie en handvatten over trends in drugsgebruik.
  • Politie en horeca informeren u over de veiligheid bij het uitgaan.
  • Jongerenwerkers van ONS Welzijn wat zien jongerenwerkers “op straat”?

21.45 uur Samenvatting en sluiting
22.00 uur Einde

Wilt u zich opgeven voor deze avond? Doe dat dan voor 31 mei via de website van Theater De Blauwe Kei!

Dag en datum Activiteiten Tijd
     
Elke maandag Krajicek Playground: Tennissen 15:00 – 17:30
Elke woensdag Matching For Succes: Vacaturecafé 12:00 – 17:30
  Sport: Fitness in De Kluis 15:00 – 22:00
  Krajicek Playground: Buiten sporten 15:00 – 17:30
Elke donderdag Krajicek Playground: Basketballen 15:00 – 17:30
Elke vrijdag Krajicek Playground: Voetballen 15:00 – 17:30
7 juni donderdag Uit met ouders: Blauwe Kei 19:15 – 22:00
8 juni vrijdag Sport: Spelsportakel 9:00 – 15:00
13 juni woensdag Sport: Urban Sports Event 9:00 – 15:00
     

 

Openingstijden

Dag Op afspraak Open inloop
Dinsdag 10:00 – 14:00  
Woensdag 13:00 – 15:00 15:00 – 22:00
Donderdag 13:00 – 18:30 18:30 – 22:00
Vrijdag 13:00 – 15:00 15:00 – 23:00

 

 

 

 

 

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >