Plaatsingsdatum: dinsdag, 30 oktober 2018


Kamerorkest Alveare speelt Beethoven

Kamerorkest Alveare uit Veghel speelt op 10 en 11 november twee stukken van Beethoven in respectievelijk het Cenakel te Tilburg en in Theater de Blauwe Kei in Veghel. De composities die worden uitgevoerd zijn twee bijzondere werken van de beroemde componist: zijn derde symfonie, die ook te boek staat als ‘Symfonie Eroïca’ en Pianoconcert nr. 4. Het orkest staat onder leiding van de Deurnese dirigent Sander Teepen en soliste Kathelijn van de Loo neemt plaats achter de piano.

Met de keuze voor de twee stukken gaat Alveare voor twee bijzondere composities uit het imposante oeuvre van Beethoven. Zo is zijn derde symfonie een mijlpaal in de geschiedenis van de klassieke muziek waarbij rond het begin van de 19e eeuw de overgang van het oude Classicisme naar de Romantiek een feit werd. Het stuk werd aanvankelijk gecomponeerd ter ere van Napoleon Bonaparte, maar toen die zichzelf uitriep tot keizer van Frankrijk, werd Beethoven zodanig boos dat hij de naam van de opperbevelhebber uit het titelblad kraste.

Een absolute favoriet bij klassiek geschoolde pianisten is Beethoven’s Pianoconcert nr. 4. Het stuk is talloze keren uitgevoerd door de crème de la crème van klassieke pianisten. De Allgemeine Musikalische Zeitung sprak in 1809 na de première van het stuk over het ‘meest bewonderenswaardige, eigenaardige, artistieke en complexe concert dat Beethoven ooit heeft gemaakt’. Het concert bestaat uit drie delen waarvan het tweede deel, het Andante con moto, sindsdien wordt geassocieerd met het klassieke verhaal van Orpheus die aan de poort van Hades de Furiën temt.

Dirigent Sander Teepen over de stukken: “Voor mij is Beethoven een van de moeilijkste componisten om te dirigeren, maar daarmee ook meteen de meest uitdagendste. Beethoven is altijd spannend en met een ingenieus stuk als zijn derde symfonie speelt hij met dynamiek, ritmiek en lukt het hem tot op de dag van vandaag om het publiek op het verkeerde been te zetten. Ook zijn pianoconcert is fenomenaal; het enige pianoconcert dat begint met een pianosolo en om zo klein te beginnen, vind ik fantastisch. Het scheelt voor mij als dirigent ook veel dat we een geweldige soliste hebben gevonden in Kathelijn van de Loo.” Lachend: “Dat scheelt voor mij als dirigent al het halve werk ja.”

Kamerorkest Alveare speelt Beethovens derde symfonie en Pianoconcert nr. 4 op 10 en 11 november in Het Cenakel in Tilburg en Theater de Blauwe Kei in Veghel. Een half uur voor aanvang van beide concerten zal Bart de Graaf een toelichting geven over het programma.

Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.kamerorkestalveare.nl/contact. Voor meer info over het orkest ga naar www.kamerorkestalveare.nl  of naar de Facebook pagina.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >