Plaatsingsdatum: vrijdag, 29 mei 2020


Leuk weetje: een bijzondere gast op de Noordkade

Sommige gasten trekken zich niks aan van het coronavirus, die komen wanneer de condities voor hen het gunstigste zijn en vertrekken ooit weer als die weer veranderen. Deze week werd onze aandacht getrokken door het luide gezang van een kleine opvallende vogel op het dak van restaurant Wittern met een donkergrijs verendek en een rode staart. De suggestie dat het hier wellicht een grijze roodstaart betrof werd snel weggehoond omdat het zeker geen papegaai betrof. Het ging namelijk om een  zwarte roodstaart. Niet zo zeldzaam als je misschien zou denken, maar wel bijzonder. Als je deze zomer op het buitenterras aan de kade zit, kun je hem misschien wel spotten.

In de nieuwbouw kennen metselaars de zwarte roodstaart. Het is namelijk een cultuurvolger die zich uitstekend thuis voelt in stedelijke bebouwing. Van oorsprong is hij rotsvogel. Beton en metselstenen ziet hij voor rotsen aan. Steigers worden in de regel bevestigd in gaten waarin nog een steen moet worden gemetseld. Niet zelden moeten metselaars wachten met het dichtmetselen van het gat, omdat juist daar een paartje zwarte roodstaarten een nestje had gebouwd.

Zwarte roodstaarten zijn trekvogels. Ze overwinteren in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De eerste paren arriveren half maart in ons land en zoeken het liefst een industrieterrein op of grootschalige nieuwbouw. De Noordkade is nu dus een mooie pleisterplaats. Er vindt paarvorming plaats, nestbouw, paring en in het nest worden vijf tot zeven witte eitjes gelegd. Na het grootbrengen van het eerste broedsel, volgt vaak een tweede.

Eind september trekken ze met hun jongen weer naar het zuiden. Het is een insecteneter en vangt graag langpootmuggen. In stedelijk gebied jagen ze bij kunstlicht ook ’s nachts op insecten. Gunstig voor horecabezoekers dus. Met de snavel vol voer vliegt hij naar het nest dat ergens op de daken van Industry ligt of nog hoger op het dak van een van de silio’s. Hier zouden we ze ieder jaar kunnen aantreffen. In nieuwbouwwijken en renovatiecomplexen zoals de Noordkade die door beplanting vergroenen, verdwijnen zwarte roodstaarten. Maar ja, dat is typerend voor een rotsvogel.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >