Plaatsingsdatum: maandag, 24 februari 2020


Metamorfose als uitgangspunt voor verstilde tekeningen

De Compagnie presenteert Stone Life van Cindy van Woudenberg 

Welke betekenis heeft de metamorfose van de mens naar steen? Deze vraag stelt Cindy van Woudenberg in haar werk. De Compagnie presenteert van 22 maart tot en met 10 april 2020 tekeningen en een installatie van deze Eindhovense kunstenares aan de Noordkade in Veghel. De tekeningen variëren van klein tot zeer groot en zijn gemaakt in gemengde technieken en materialen als inkt, potlood, houtskool, aquarel, collage etc. Geïnspireerd door de locatie, de bijzondere Wiebengasilo, heeft Van Woudenberg ook twee grote nieuwe werken gemaakt. 

Stone Life Inspiratie voor de serie Stone Life was het gedicht ‘Gesprek met een steen’ van Wislawa Szymborska. Ik klop op de deur van een steen. Ik ben het, doe open (…)

Kantelpunten in het leven. Zo omschrijft Van Woudenberg de momenten die ze onderzoekt. In mythes, legendes en literatuur wordt een metamorfose gebruikt als een symbool voor verandering en voor een menselijk proces. Het moment vóór de metamorfose vindt ze fascinerend. “Dit is het moment waar alle mogelijkheden in besloten zijn. Er staat nog niets vast, ook de betekenis niet.” Haar tekeningen zijn figuratief en laten mensen in een beperkt aantal houdingen zien die ze in een andere positie draait. Met deze beperking wil Van Woudenberg de verschillende betekenissen die elke houding met zich meedraagt doorgronden. 

Breath In de meditatieve installatie Breath creëert Van Woudenberg bewust het moment waar alles nog open staat en er geen vaste vorm is. Met haar ademhaling, inkt en rijstpapier geeft ze zonder vooropgezet plan uitdrukking aan het open moment van verandering.

In haar werk laat Cindy van Woudenberg zich inspireren door filosofie, literatuur en psychologie. Haar werk komt tot stand door vragen te stellen. Wat drijft de mens? Wat gebeurt er in het oog van de storm, wanneer tegenstellingen in elkaar overgaan en niet meer van elkaar te onderscheiden zijn? Zijn er wel tegenstellingen op dat moment?

Opening De expositie Stone Life wordt zondag 22 maart om 13.00 uur geopend.  De Wiebengasilo is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade te Veghel. De tentoonstelling is te zien van 22 maart tot en met 10 april 2020 en is dagelijks te bezoeken. Maandag t/m vrijdag van 10.30 – 21.00 uur, zaterdag van 12.00 – 18.00 uur en zondag van 14.00 – 18.00 uur.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >