Plaatsingsdatum: donderdag, 11 oktober 2018


Nieuwe concertvleugel voor Blauwe Kei

Al 160 jaar spelen ’s werelds beste pianisten op instrumenten van Steinway & Sons om hun eigen muzikale genialiteit tot uitdrukking te brengen. Theater De Blauwe Kei in Veghel beschikt vanaf nu over een Steinway D vleugel, een vleugel die tot voor kort nog een vaste plek had in een van de meest exclusieve concertzalen ter wereld: Het Concertgebouw in Amsterdam.

De Blauwe Kei heeft met de Steinway D vleugel een uniek exemplaar in huis gehaald. Het gaat om een vleugel uit 1997 die destijds door wereldberoemd pianist Maurizio Pollini geselecteerd is voor de grote pianoconcerten waarmee Het Concertgebouw zo wereldberoemd is geworden. Alle groten der aarde, waaronder pianisten Alfred Brendel en Krystian Zimerman, hebben door de jaren heen hun vingers over de toetsen van dit unieke exemplaar laten glijden. Door steeds te vernieuwen, schuiven de oudere vleugels traditiegetrouw door van zaal tot zaal totdat ze uiteindelijk afscheid nemen van Het Concertgebouw. Toen de Steinway D vleugel vrijkwam, vormde dat een unieke kans voor De Blauwe Kei die met beide handen werd aangegrepen

De vleugel is in bruikleen beschikbaar gesteld door de sponsorclub van De Blauwe Kei (Stichting Culturele Belangen Veghel en omstreken). Hiervoor is De Blauwe Kei dankbaar, want het theater is ervan overtuigd dat de vleugel bij menig toekomstig artiest én luisterend publiek het hart sneller doet kloppen.

Op donderdag 11 oktober werd de vleugel gepresenteerd in een intieme setting op het podium van De Blauwe Kei. Na een welkomstwoord van Martien van den Hoven, voorzitter van Stichting Cultuurfabriek Noordkade (waar De Blauwe Kei onderdeel van is), werden de eerste noten gespeeld door pianist Jochem Geene. Hij voorzag het publiek tevens van gedetailleerde informatie over het indrukwekkende instrument, zoals het feit dat alle 12.000 onderdelen met de hand gemaakt zijn.

Tijdens de presentatie werd ook de nieuwe kleding van het serviceteam van De Blauwe Kei in de spotlights gezet. De kleding, eveneens mogelijk gemaakt door de sponsorclub, komt voort uit een ontwerpwedstrijd die De Blauwe Kei samen met de FashionFabriek van Phoenix Cultuur opzette. Uit alle ingezonden ontwerpen werden er drie gekozen die zijn samengevoegd tot één ontwerp dat ook daadwerkelijk werd uitgevoerd.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >