Plaatsingsdatum: zaterdag, 14 juli 2018


Nieuws cultuurpodia Meierijstad

’t Spectrum in Schijndel, De Blauwe Kei in Veghel en Mariëndael in Sint-Oedenrode: drie cultuurpodia telt Meierijstad straks. Hoe blijft dat betaalbaar?

 

Het splinternieuwe theater De Blauwe Kei in Veghel krijgt op 10 september pas zijn officiële opening. Diezelfde maand begint het nieuwe theatertje in ’t Spectrum in Schijndel met proefdraaien. En dan heeft fusiegemeente Meierijstad ook nog cultureel centrum Mariëndael in Sint-Oedenrode. Is dat niet wat veel voor een gemeente met 80.000 inwoners? En blijft het allemaal wel betaalbaar?

“Ja hoor”, luidt het enigszins te verwachten antwoord van Menno Roozendaal (PvdA), de cultuurwethouder van Meierijstad. “Het is een kwestie van goede afspraken maken met de podia.”

Toch zal de politiek van Meierijstad de drie cultuurpodia met argusogen volgen. Begin deze maand stak een meerderheid van de gemeenteraad nog een stokje voor een extra subsidie van 75.000 euro voor De Blauwe Kei. Afspraak is afspraak en dus krijgt de Veghelse schouwburg geen cent extra, zo was de boodschap. Het college van B en W wilde het geld reserveren voor een mogelijk tekort van het nieuwe theater, dat begin dit jaar de deuren opende op de Noordkade in Veghel.

Samenwerking

De Blauwe Kei moet het doen met circa negen ton subsidie van de gemeente, inclusief huisvestingskosten. ’t Spectrum – veel kleiner en vooral gebouwd voor Schijndelse cultuurorganisaties – ontvangt 73.000 euro exploitatiesubsidie per jaar. Een samenwerking van De Blauwe Kei met ’t Spectrum en Mariëndael is niet meer dan logisch, zo oordeelde de politiek eind vorig jaar al.

Het zal dan ook niemand verbazen dat wethouder Roozendaal gisterochtend een samenwerking tussen ’t Spectrum en De Blauwe Kei aankondigde. Dat deed hij in het theatertje van Schijndel, waaraan momenteel nog volop wordt gebouwd.

Intussen lopen ook verkennende gesprekken over samenwerking met Mariëndael, dat enkele jaren geleden nog met financiële tekorten kampte. “Wij willen heel graag samenwerken, maar maken nu nog even pas op de plaats”, reageert Irene Mandos, manager en bestuurslid van het cultureel-educatief centrum in Sint-Oedenrode. “Sinds twee jaar richten wij ons puur op lokale voorstellingen. Voor professionele voorstellingen hebben wij op dit moment geen ruimte.”

Talent

Ook ’t Spectrum is vooral bedoeld voor Schijndelse voorstellingen. Maar de samenwerking met De Blauwe Kei biedt eveneens kansen voor professionele voorstellingen. “Dit is een schot voor open doel”, zegt Harry Vermeulen, directeur van het theater in Veghel. “Als ik bijvoorbeeld in gesprek ga met het impresariaat van Youp van ’t Hek, kan hij ook wijzen op de ‘nieuwe Youp’, een aanstormend talent. Die zou dan mooi in Schijndel kunnen optreden. Of een bekende artiest die zijn nieuwe voorstelling in een kleine setting wil uitproberen. Risicodragende producties zullen we heus niet in Schijndel neerzetten.”

Ook het uitwisselen van theatertechnici en kennis behoort tot de mogelijkheden. De Blauwe Kei en ’t Spectrum willen de samenwerking in stappen opbouwen.

Eén organisatie voor de drie cultuurpodia, was dat niet veel logischer geweest? Wethouder Roozendaal: “Op dit moment niet. Misschien in de verre toekomst.”

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >