Plaatsingsdatum: dinsdag, 20 maart 2018


Opening expo zoutverglaasde keramiek

Op woensdagmiddag 28 maart wordt om 14:00 uur de expositie van de collectie zoutverglaasde keramiek van Jan van Houdt geopend, in de entreehal van de Cultuurfabriek op de CHV Noordkade. De collectie bestaat uit internationale topstukken van tweehonderd keramische kunstwerken, gemaakt door ruim vijftig hedendaagse kunstenaars uit heel Europa. 

Bijzondere collectie
Deze bijzondere collectie van keramisch werk is door wijlen dhr. Jan van Houdt opgebouwd in een periode van ongeveer 25 jaar, vanaf eind jaren ’70. De collectie geeft een uniek beeld van de ontwikkelingen op het gebied van zoutstook.

Unieke techniek: zoutstook
Bij de eeuwenoude techniek van het zoutglazuren worden keramische gebruiksvoorwerpen waterdicht gemaakt door ze te bakken in een met zout gestookte oven. Zout in de oven maakt bij het afbakken keramische gebruiksvoorwerpen waterdicht, maar zorgt ook voor een betoverend en speels effect in het glazuur.

Keramist en collecteur Jan van Houdt
Jan van Houdt maakte kennis met deze techniek toen hij in de zomer van 1983 een ‘zomerstage keramiek’ kwam volgen bij voormalige instituut voor de kunsten Pieter Brueghel. Hij bekwaamde zich in korte tijd in de techniek van het zoutglazuren en ontwikkelde eveneens in rap tempo een onweerstaanbare drang tot het verzamelen van zoutverglaasde keramiek. Mede dankzij de inspanningen van Jan van Houdt kon Pieter Brueghel zowel voor Nederland als Vlaanderen uitgroeien tot het toonaangevende centrum voor zoutstook, die nu binnen Phoenix Cultuur zijn plek heeft gevonden. Professionele en amateur-keramisten kunnen bij Phoenix Cultuur met eigen werk deelnemen aan diverse zoutstook-workshops.

Opening expositie en wandvitrine
Op woensdagmiddag 28 maart om 14:00 uur wordt de expositie geopend door Barbara Brouwer van Phoenix Cultuur en Sander van Houdt, de zoon van Jan van Houdt. Iedereen is van harte welkom om bij deze opening aanwezig te zijn. De collectie wordt permanent geëxposeerd in een speciaal daarvoor gebouwde wandvitrine in de entreehal van de Cultuurfabriek. Een deel van de vitrine is ingericht voor wisselende exposities van de werkstukken gemaakt door de cursisten van de zoutwerkgroep o.l.v. Bernadette Stokwielder. De wandvitrine is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Pieter Brueghel, Stichting CHV, Phoenix Cultuur en Frenk van Mulukom.

De gehele collectie is vanaf 28 maart te bewonderen op de CHV Noordkade tijdens openingstijden. Kijk voor meer info over de specifieke zoutstookworkshops en cursussen op www.phoenixcultuur.nl.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >