Plaatsingsdatum: dinsdag, 04 september 2018


Prachtige filmdocu toont magie Noordkade

Waarom industrieel erfgoed een bijzondere aantrekkingskracht heeft op kunstenaars, theatermakers en muzikanten. Hoe een vervallen fabriekspand kan verworden tot een culturele hotspot met een haast sacrale architectonische allure. Hoe mensen zich kunnen verheffen in een omgeving waar eerder gezwoegd en geploegd werd. Filmmakers Michiel Kerkhoff en  Pepijn Tebrunsvelt laten het allemaal zien in de bijzondere documentaire ‘De magie van de Noordkade’. De documentaire gaat aanstaande zondag 9 september in première in bioscoop Industry aan de Noordkade in Veghel.  De film is dan gratis te zien om 11.30 uur, 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur.

Op verschillende locaties in Nederland krijgt industrieel of cultuurhistorisch erfgoed een tweede leven. In industriestad Veghel (gemeente Meierijstad) is een voormalige veevoederfabriek – CHV Noordkade – omgetoverd tot een bruisende cultuurhaven met grootstedelijke allure. Waar voorheen de regen door het dak sijpelde en de slopershamer al aan de slag was, is nu een mix van food, cultuur en beleving. Omdat de CHV Noordkade dit jaar 100 jaar bestaat, gaf het bestuur van de cultuurfabriek aan filmmakers Michiel Kerkhoff (Twinning Media) en Pepijn Tebrunsvelt (Studio Gotley) de opdracht de documentaire te maken.

Michiel Kerkhoff: “ We zijn op zoek gegaan naar de reden van de bijzondere aantrekkingskracht van industrieel erfgoed. Door te kijken naar dit ‘fenomeen’ in combinatie met onze eigen ervaringen stuitte we op iets bijzonders. Door de gesprekken met mensen is het gebouw gaan leven. Daarbij is sprake van een ‘zuivere intentie’ van de mensen die hier op welk wijze dan ook actief zijn, om er iets bijzonders van te maken. Daardoor ontstaan krachten die voelbaar, maar nauwelijks uit te leggen zijn.”

De verhaallijn is de zoektocht naar het antwoord op de vraag: Waarom zijn dit soort locaties zo in trek bij mensen? Waar is iedereen onbewust naar op zoek? Wat is de verklaring voor de aanwezigheid van die altijd heersende creatieve energie, het er willen zijn, maken en/of manifesteren. Coöperatief samenwerken. Mensen krijgen hier meer inspiratie dan op andere plekken, het is gezellig, sfeervol, er is samenhang, wijsheid, een prettig gevoel. Deze film is behalve een prachtig jubileumgeschenk een imponerend tijdsdocument over de magie van industrieel erfgoed.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >