Phoenix smederij

Plaatsingsdatum: maandag, 29 april 2019


Smeed-dag in de siersmederij

Op zaterdag 18 mei van 10.00-16.00 uur vindt in de siersmederij op CHV Noordkade in Veghel een smeed-dag plaats o.l.v. meestersmid Jos de Graaf. Iedereen is welkom om de werkzaamheden te komen bekijken.

Op de smeedmanifestatie “ Aan de slag ” in het voorjaar van 2014 werden er 12 prachtige originele balusters gesmeed. Een baluster is een speciaal voor zijn doel vormgegeven, sterk geprofileerde zuil of spijl, doorgaans onderdeel van een balustrade voor een trap of balkon. Meestersmid Jos de Graaf en smid/docent Niek Eikelenboom wilden graag dit Kunst- en Siersmeedwerk verder voltooien. Dat betekent dat er nog enkele balusters gesmeed moeten worden om het werk af te werken. Hiervoor hebben zij de huidige cursisten uitgenodigd om hier aan mee te werken.

Deze cursisten hebben een ontwerp gemaakt en die ontwerpen zijn op 25 januari, bij De Nacht van de Noordkade, aan het publiek getoond. Daaruit is een publiekslieveling gekozen. Een deskundige jury, waarin niet alleen smeden zaten, hebben nog 3 ontwerpen gekozen en deze worden gesmeed op zaterdag 18 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De genomineerden hebben een assistent (voorslager) gekozen en zij mogen in duo’s op die dag  hun ontwerp van de baluster smeden in onze smederij op de Noordkade. De namen van de smeden worden naast de door hen gesmede Baluster gegraveerd als aandenken. Het smeden zal plaatsvinden aan de vier smidsvuren. Iedereen kan komen kijken.

Namen van de deelnemende smeden zijn:

Smid:                        Sylvia Maessen                           Nigtevecht

Voorslager:               Annie Jansen                                Zaltbommel

Smid:                         Ad van den Oetelaar                 Schijndel

Voorslager;               Bert van Son                                 Eerde

Smid;                         Darius Verheijden                      Someren

Voorslager:              Jimmy Wulms

Smid:                          Mark Beuse                                                        

Voorslager:              later bekend              

www.phoenixcultuur.nl

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >