Plaatsingsdatum: dinsdag, 08 april 2014


Stadsbrouwerij De Vleeghel

Veghel krijgt weer een eigen stadsbrouwerij Ooit had Veghel meerdere bierbrouwerijen. Volgens de geschiedenis rond 1650 wel zeventien. De laatste grotere brouwerij was ‘De Kroon’ van de familie Smits die in 1922 stopte. Behoudens de activiteiten een enkele enthousiaste amateurbrouwers werd het daarna stil met het bierbrouwen in Veghel. Tot ruim een week geleden, want toen werd op CHV Noordkade onder toeziend oog van notaris Bram van den Boogaart, kandidaat-notaris bij Schepers & Van Nunen Netwerk Notarissen Uden-Veghel, de stichtingsakte getekend door de initiatiefnemers van ‘Stadsbrouwerij De Vleeghel.’  Deze krijgt medio mei gestalte in de fraaie nieuwbouw onder bioscoop INDUSTRY, alwaar ook een familierestaurant wordt gevestigd. De brouwerij gaat meerdere echte Veghelse bieren produceren en krijgt bovendien een educatief karakter.

De Veghelse initiatiefnemers Marc Biemans, Ardie van Lankveld en Lucas Timmers gaan hun droom waarmaken op CHV Noordkade; een mooie kleine ambachtelijke bierbrouwerij wordt werkelijkheid. Ardie en Lucas hebben beiden studies gevolgd en ervaring opgedaan op het gebied van levensmiddelen-technologie. Marc heeft een commercieel-technische achtergrond. Samen hebben ze alle ‘know-how’ in huis om een succesvolle brouwerij op te zetten, maar wellicht is hun gezamenlijke passie voor echt lekker bier wel minstens zo bepalend. Het ‘goudgele trio’ zoals ze zichzelf gekscherend noemen stapte met hun plannen naar Stefan van de Ven. Die stond wel open voor een dergelijke onderneming op CHV Noordkade die naadloos past in de nieuwe bestemming van het voormalige mengvoederbedrijf, waarin cultuur, educatie, food en vrijetijdsbesteding gemengd worden.

Een oude industriële weegschaal van de mengvoederfabriek van CHV en de voormalige brandkast van bierbrouwersfamilie Smit zullen in stadsbrouwerij ‘De Vleeghel’ dus een nieuwe bestemming krijgen. De stichting zonder winstoogmerk heeft twee doelstellingen. Het ambachtelijk produceren van zogenaamde bovengistende bieren van hoge kwaliteit, waarbij in principe zoveel mogelijk grondstoffen uit de streek, zoals hop, bijenhoning en granen gebruikt zullen worden. De tweede is educatie; het ambachtelijk bierbrouwen leren en het middels workshops en excursies kennis laten nemen van het proces van bierbrouwen. Dat kan bijvoorbeeld als personeelsuitje of vrijgezellenfeest. Ardie: “Wat is er nou leuker als na enkele weken je eigen vaatje bier aan te kunnen slaan? Of bij het Koningschieten van het gilde een Gildebier te schenken?”

Hoe de Veghelse Vleeghel gaat smaken? “Vooralsnog gaan we voor twee speciaalbieren en een ‘limited edition’. Het is in elk geval lekker ‘genietbier’ met een mooie volle smaak en met een niet al te hoog alcoholpercentage van zo’n 5%. In een proefopstelling hebben we inmiddels al wat liters bier volgens ons eigen recept gemaakt en volgens ons smaakt het naar meer. Dat is ook de mening van enkele personen die tijdens de ondertekening van de stichtingsakte mochten ‘voorproeven’. Een reactie: “Als dit hier op CHV Noordkade straks uit de tapkraan komt, weet ik wel wat ik voortaan aan de bar ga bestellen!”

Omdat de initiatiefnemers alle drie een volledige en drukke baan hebben is het de bedoeling dat de brouwerij onder hun auspiciën straks gerund gaat worden door vrijwilligers. Die krijgen zo de mogelijkheid om de fijne kneepjes van het ‘brouwersambacht’  onder de knie te krijgen. ‘Brouwmeester’ Lucas Timmers, die bovendien expert is op het gebied van smaken, zal de kwaliteit bewaken. Ardie van Lankveld besluit: “Half mei moeten we van start kunnen gaan met de brouwerij, daar hebben we ons aan gecommitteerd. We kunnen dan al bier schenken dat we in onze proefopstelling hebben gebrouwen. In principe duurt het brouwen op CHV Noordkade zelf, waarbij per keer 200 liter bier gemaakt wordt, vier uur. Daarna volgt het gistingsproces van drie dagen. Vervolgens moet het in grote lagertanks van 500 liter nog vier weken rijpen. Dus na ruim een maand is het klaar voor consumptie. Tijdens Fabriek Magnifique kunnen bezoekers dus zeker een mooi glas ‘Vleeghel’ drinken”.

 

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >