Plaatsingsdatum: donderdag, 30 mei 2019


Stadsbrouwerij De Vleeghel viert lustrum

Bij de start van restaurant Wittern ging vijf jaar geleden ook stadsbrouwerij De Vleeghel in bedrijf op de Noordkade in Veghel. De brouwerij had als doelstelling om  meerdere echte Veghelse bieren te produceren. Voor de Veghelse initiatiefnemers Marc Biemans, Ardie van Lankveld en Lucas Timmers is hun droom; ‘een mooie kleine ambachtelijke bierbrouwerij’ werkelijkheid geworden. Speciaal voor het vijfjarige bestaan hebben de mannen een bijzonder jubileumbier gebrouwen “5”. Het is op diverse plaatsen op de Noordkade verkrijgbaar.

Marc: “De tijd is werkelijk voorbijgevlogen. Inmiddels hebben we naast ons team van initiatiefnemers nu enkele vrijwilligers die twee tot drie per week brouwsels maken. We hebben de ontwikkelingen hier op de Noordkade van dichtbij gevolgd en waar mogelijk sluiten we aan op evenementen en initiatieven alhier. Zo schenken horecazaken De Afzakkerij en Wittern ons bier. Deze zijn ook verkrijgbaar bij ‘Uw Bierspecialist’ en bij Jumbo Foodmarkt in de Proeffabriek. Verder leveren we de basisgrondstof waaruit Schouten Distillery dranken kan distilleren. Stadsbrouwerij De Vleeghel heeft met een brouwketel van 280 liter een flink aantal grote lagertanks van 500 liter nog steeds voldoende capaciteit.”

Bovengegist bier
Marc vervolgt: “Uitgangspunt van Stadsbrouwerij De Vleeghel is het brouwen van smaakvol bier die past bij het moment. Ons vaste assortiment bestaat uit Jonge Vleeghel, Oude Vleeghel en Duistere Vleeghel. Maar er zijn er door ons inmiddels ook nieuwe bieren ontwikkeld zoals seizoensbieren als Lentebok, Herfstbok,Winterbok en Zomervleeghel. Ook hebben we in opdracht en ter nagedachtenis van een dierbare overledene een speciaalbier ‘Black Label’ van 8% gebrouwen. Ook hebben we speciaal voor de Buffelrun in Boerdonk dit jaar de ‘Great White Buffel’ gebrouwen. Voordeel van ons bovengegiste bier is bovendien dat het lang houdbaar is en eigenlijk steeds lekkerder wordt.”

Investeren in de brouwerij
Marc besluit: “Stadsbrouwerij De Vleeghel is voor ons serieuze hobby die voor een belangrijk deel draait op de inzet van vrijwilligers. Daaronder ook mensen met wat afstand tot de arbeidsmarkt. Het geld dat we inmiddels verdiend hebben is allemaal weer geïnvesteerd in de brouwerij. Op die manier kunnen we blijven ontwikkelen en hebben we bijvoorbeeld een afvulmachine kunnen aanschaffen. Die komt weer goed van pas voor projecten van de brouwerij. Verder hebben we voor onze bieren op fles nieuwe etiketten laten ontwerpen en drukken. Daarmee is onze huisstijl en uitstraling weer wat hipper geworden en kunnen voorlopig weer vooruit. Speciale bieren winnen nog steeds aan populariteit. We proberen het hobbymatig te houden, dus we doen niet mee aan brouwwedstrijden. De mensen weten ons inmiddels toch wel te vinden!”

 

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >