Plaatsingsdatum: maandag, 02 maart 2020


The Groove Factory Jazz & Beyond

Het vorige jaar gestarte muzikale initiatief ‘The Groove Factory’ op de Noordkade krijgt een vervolg. Ook dit jaar is het bieden van een podium voor aangename Jazz in de breedste zin het uitgangspunt voor een maandelijks concert op de laatste donderdagavond van de maand onder de titel ‘The Groove Factory, Jazz and beyond’. De nieuwe serie, met drie muziekavonden voor de zomervakantie vormt tevens de opmaat voor een nieuw groot meerdaags festival op de Noordkade van 4-7 juni, waarbij de roots van de New Orleans Jazz centraal zullen staan.

Liefhebbers komen dus helemaal aan hun trekken en kunnen daarvoor al genieten van muziek door SPARK, Philip Lemm Trio en het verrassende duo Verbraak van Bijnen, de kleinste bigband ter wereld. Plaats van handeling is De Apotheek. Toegangsprijs is slechts 5 euro (+ 0,80 euro ticketkosten) in de voorverkoop (e-ticket) of 7,50 euro aan de deur.

Bestel nu je tickets via: https://www.ticketkantoor.nl/shop/thegroovefactory

Speciale gasten
Voorafgaand aan elk optreden is er elke avond ook nog een kort en interessant inleidend interview met een speciale gast, waarmee aandacht geschonken zal worden aan een bepaald muziekthema, genre of instrument. Wie dat zijn is nu nog een verrassing, maar er zijn enkele echte autoriteiten op muziekgebied die hun medewerking hebben toegezegd.

AFGELAST Donderdag 26 maart 2020 aanvang 20.30 uur: optreden SPARK

Gewapend met rauwe Hammond en gitaar en voortgestuwd door smeuïge percussie en bonkende drums, is SPARK op een missie: het stoken van een vuur! Diep geworteld in de traditie van legendes als The Meters, Jimmy McGriff en Booker T, brengt dit nieuwe collectief muziek met maar één doel: mensen laten dansen met een funky grijns op het gezicht. Met Frank Montis: Hammond (o.a. Laura Vane & The Vipertones, Delmontis en Jazzinvaders), Bas van der Wal: gitaar (o.a. New Cool Collective), Anouk Verdonk: percussie (o.a. Shirma Rouse), Salle de Jonge: drums (o.a. Sabrina Starke).

AFGELAST Donderdag 30 april 2020, aanvang 20.30 uur: optreden Philippe Lemm Trio (VS)

De van oorsprong Amsterdamse drummer Philippe Lemm kennen we nog uit de bands van Susanne Alt, Saskia Laroo en meer internationaal: Amina Figarova en Grammy-winnaar Donny McCaslin. Hij leidde in Nederland zijn een eigen band Wazabe. Na het Amsterdamse conservatorium vertrok hij naar New York voor een succesvolle masterstudie aan de Manhattan School of Music. Lemm mag zich de eerste Nederlandse slagwerker noemen die daar zijn titel haalde. Daar ontstond ook zijn eigen pianotrio waarmee hij ook in Nederland toert. Naast Philippe bestaat het trio uit pianist Angelo Di Loreto en contrabassist Jeff Koch. In 2016 brachten zij een album uit getiteld “New Amsterdam”. Daarna volgende het album “City Birds”. De muziek heeft de energie en urgentie van een grote stad als New York, met lyrische composities die geworteld zijn in jazz en beïnvloed door klassiek en rock. In 2015 won het Philippe Lemm Trio in België de Eerste Prijs van het OPEK B-Jazz International Contest en werd Lemm winnaar als de Beste Solist.

Philippe Lemm drums, Angelo Di Loreto piano, Jeff Koch contrabas

“Subtiel, krachtig en eigenzinnig. Drummer Phillippe Lemm heeft in New York zijn geluid gevonden! Een geluid dat naar meer smaakt.“ – Radio 6

AFGELAST Donderdag 28 mei 2020, aanvang 20.30 uur: de kleinste big band ter wereld:  Verbraak | van Bijnen

Twee singer-songwritende cq multi-instrumentalisten met ‘roots’ die verwantschap tonen met blues, country en Americana, de roots van de Jazz uit het diepe zuiden van de VS.
Een warmer, charmanter en authentieker optreden zag ik niet eerder’, aldus de Vlaamse auteur Wouter Bulckaert, ‘Een show vol camaraderie, milde zelfspot en ijzersterke songs in een hoogsteigen klankbad, laverend tussen The Band, Calexico en een ‘marching band’ uit New Orleans.’
Naast het begeleiden van artiesten als Freek de Jonge, Claudia de Breij, Paul Haenen, Rob de Nijs en Ralph de Jongh werd het hoog tijd voor Joost Verbraak (sousafoon, trompet en percussie) en Jan van Bijnen (zang, banjo en slidegitaar) om zelf vooraan in de spotlight te staan.
Verbraak | van Bijnen debuteerde in 2016 met ‘2nd Line City’ bij CRS/Continental.
In 2018 verscheen ‘Endless Road’, een plaat met louter eigen werk waarna het duo hun eerste theatertournee ondernam. Vanaf december 2019 brengt ‘de kleinste big band ter wereld’ een jaar lang iedere maand een nieuwe single uit; later zal deze collectie gebundeld worden op een vinyl-release. In het seizoen 2020-2021 komt Verbraak | van Bijnen met een nieuwe verrassende theatertour: ‘Down By The Riverside’.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >