Plaatsingsdatum: vrijdag, 01 mei 2020


Verbouwing Wittern en Industry, metamorfose buitenterrein

Restaurant Wittern en bioscoop Industry op de Noordkade in Veghel staan volledig op hun kop. De zaken zijn gesloten en er wordt flink verbouwd. Er komt onder meer een extra bioscoopzaal. Het terrein ondergaat een metamorfose.

Bron Brabants Dagblad 1 mei 2020 – Franka Willems-Netten
fotografie Van Assendelft

De entreehal bij bioscoop Industry lijkt wel een opslagplaats voor keukenmateriaal. In Restaurant Wittern is niets meer hetzelfde. Er staat een nieuwe afrekenbalie, een muur is niet meer zwart maar wit en de vloer is gelakt. ,,Onze koks staan te schilderen. Ze hebben gras gezaaid en plantjes geplant. Dat laatste vonden ze wat minder leuk”, lacht Stefan van de Ven van Bouwbedrijf Van de Ven, eigenaar van de gebouwen op de Noordkade. ,,Maar ze zijn ook hun eigen paradijs aan het ontwikkelen, want de keuken van Wittern wordt flink aangepakt. Het restaurant en de bioscoop zijn dicht. Er gebeurt dus weinig hier én we doen veel.” Dat laatste is nog wat mager uitgedrukt. Waar je ook kijkt, binnen of buiten, de Noordkade is in beweging. Er wordt gewerkt aan een nieuwe filmzaal en de restaurantkeuken. Bomen worden geplant en de boot op het terras van Wittern is door mensen van de bediening geschuurd en gelakt.

Nieuwe route
,,Ondertussen ontwikkelen we ook een nieuwe 1,5 meter afstandsroute in Restaurant Wittern, volgens de RIVM-richtlijnen. Voor als we weer open mogen”, zegt Coen van Zutven, algemeen manager Noordkade. ,,Hoe kun je naar de wc, zonder anderen tegen te komen? Hoe kun je personeel en gasten beschermen?” Van Zutven maakt een uitgebreid rondje Noordkade en wijst alles aan. Hij begint buiten bij de aangeplante hop. Er zijn spijlen neergezet in de vorm van wybertjes, het Noordkade logo, net als de prikkabels die in de winter zijn opgehangen. ,,Straks in de zomer een muur van groen, in de winter verlichting.” Er zijn ook stokrozen geplant en plantenbakken in de grond geplaatst. ,,De straatklinkers komen daar omhoog. Zo lijkt het of de natuur het heeft gewonnen van de industrie. Het wordt allemaal mooi groen, maar het hoeft niet super strak.”

Terras Wittern
Op het terras van Wittern bij de oude waterbak van de fontein van het Heilig Hartplein worden de twee mannen wel heel enthousiast. ,,Dit wordt een poel waar een kalf uit drinkt, afgeleid van de naam Wittern, dat het leren drinken van een jong kalf betekent. Van onder de staart komt water. Het wordt een leuke waterplek voor kinderen. We willen vernieuwend blijven”, legt Van de Ven uit. ,,We hebben nu tijd om door te ontwikkelen. Er is gespaard voor de aanpak van bijvoorbeeld de keuken van Wittern, maar spontane ideeën van personeel worden nu ook uitgewerkt, zoals oplaadpunten voor e-bikes bij ouderwetse fietsenrekken.”

Oude trechters
Buiten zijn oude trechters neergezet die steunen op wat ooit transportbanden waren. Daarin worden doeken gespannen, waardoor het stoelen worden. Zo krijgt materiaal met historische waarde een nieuwe functie. Voorheen werden in het oude CHV-gebouw producten als granen en aardappels gewogen, ingenomen en opgeslagen. SIEMei (2009), bioscoop (2012) en Wittern (2014) werden de nieuwe gebruikers. Van Zutven over de bioscoop: ,,We zijn een vijfde filmzaal met 250 stoelen aan het bouwen, waardoor we verder kunnen groeien. De zaal krijgt een iets grotere hellingshoek, voor optimaal zicht. De eerste proefstoel verwachten we binnenkort. Door het coronavirus zijn de leveringen wat vertraagd.”

‘Bavaria’-silo’s
De twee ‘Bavaria’-silo’s zijn verplaatst en pronken al bij de entree. In het plafond zijn nog overblijfsels van silo’s te zien. ,,De silo’s in de zaal werden in stukken gezaagd. Om ze naar buiten te kunnen afvoeren, moesten we een gat in de voorgevel van Wittern maken. Dat wordt later een nooddeur. De stukken silo’s zijn nu terug te vinden op het terrein als plantenbakken. En bij sommige silostukken is een hap uitgezaagd en dat worden banken. Dat past goed bij onze industriële uitstraling.”

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >