Plaatsingsdatum: maandag, 01 april 2019


Woodstock @Koekbouw 3 uur peace&music

In de zomer van 1969 bezochten bijna een half miljoen mensen Woodstock, het meest invloedrijke popfestival uit de muziekgeschiedenis met legendarische optredens en een uitzinnig publiek. Dit jaar, precies vijftig jaar later, neemt acteur Frank Lammers (Jumbo commercials) je mee terug in de tijd wat er in 1969 afgespeeld heeft in Bethel, New York, voor een uniek eerbetoon.

Het vindt plaats op vrijdag 14 juni om 21.00 uur in de Koekbouw op CHV Noordkade. De 50-ste verjaardag van dit legendarische festival is voor de Noordkade aanleiding om extra uit te pakken. Zo zijn er in die week films te zien als de originele registratie van festival Woodstock en de cultfilm Easyrider (1969) en vind je allerlei zaken uit die tijd, van kleding tot voertuigen, kortom zal de hele sfeer flower power, love, peace and hapiness zijn.

Kaarten: www.blauwekei.nl

Frank Lammers wordt die avond bijgestaan door all-star band Strange Brew en een aantal bijzondere muzikale gasten. Samen spelen ze muziek van Jimi Hendrix, Joe Cocker, The Who, Santana, Jefferson Airplane, Crosby, Stills, Nash & Young en al die anderen. De muzikale gasten tijdens deze bijzondere avond zijn onder andere Ricky Koole, Pablo van der Poel (DeWolff), Yorick van Norden, Anne Soldaat. Er is bovendien sprake van een leuk voorprogramma en een afterparty met een verrassingsband die muziek speelt uit die tijd! Een kaartje voor de complete avond kost 26,80 euro, verkrijgbaar via www. Blauwekei.nl en via theaterkassa van theater De Blauwe Kei.

Woodstock hét festival
Woodstock (voluit Woodstock Music & Art Fair) was een muziekfestival dat van 15 tot en met 18 augustus 1969 gehouden werd in de Amerikaanse plaats Bethel, op een weiland (240 ha) van de melkveehouder Max Yasgur. Het Woodstockfestival was een hoogtepunt van de tegencultuur van de jaren zestig en van het hippietijdperk. Het festival werd Woodstock genoemd naar de gelijknamige plaats op een kleine 70 km afstand die bekend stond als centrum van de toenmalige hippiecultuur.

Motto
Het festival had als motto “3 Days of Peace & Music” (Nederlandse vertaling: ‘drie dagen van vrede en muziek’). Het geldt als een van de belangrijkste en bekendste evenementen in de geschiedenis van de Amerikaanse hippiecultuur en popmuziek. Rolling Stone noemde het evenement in zijn ’50 Moments That Changed the History of Rock and Roll’. Hoewel aanvankelijk 200.000 mensen werden verwacht, lag het uiteindelijke bezoekersaantal ruim boven de 400.000, van wie de meesten geen entreegeld hadden betaald. Hierdoor was het festival eerst niet winstgevend voor de organisatoren, maar dankzij de platenverkoop en inkomsten van de film werd het dat uiteindelijk toch nog.

Historic Places
Ondanks het gebruik van alcohol en drugs was er weinig misdaad en geweld op het festival. Er waren echter te weinig voorzieningen getroffen voor het onverwacht grote aantal bezoekers, waardoor de autoriteiten uiteindelijk besloten de noodtoestand over het festivalterrein uit te roepen. Er vielen drie doden: één gerelateerd aan insuline, één doordat een man in slaap was gevallen en door een tractor werd overreden en een andere festivalganger stierf aan een gesprongen blindedarm. Daarnaast werden er op het festival twee baby’s geboren en hadden vier vrouwen een miskraam. In 2017 werd de grond tot historisch erfgoed verklaard. Het werd opgenomen in het National register of Historic Places.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan >